rvhj header

2013

Tom, Jessica en Lenie !

De bevolking van Eindhoven heeft Tom van den Nieuwenhuijzen gekozen tot Eindhovens 'Raadslid van het Jaar'. De politicus van GroenLinks wist in deze strijd zijn collega's Ferry van den Broek (VVD) en Marco van Dorst (D66) voor te blijven. Als beloning ontving Van den Nieuwenhuijzen dinsdag 17 december de Jan van de Biggelaar Award, genoemd naar het in 2009 overleden PvdA-raadslid. Hij kreeg die uit handen van Frank Depla (PvdA), de winnaar van 2012.

In het juryrapport wordt gesteld, dat Van den Nieuwenhuijzen in korte tijd een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, zowel als raadslid als commissievoorzitter. "Hij is gedreven, houdt vast aan zijn politieke principes en doelen. Hij heeft een goede dossierkennis en is zeer alert in het debat." Ook wordt hij geprezen om zijn communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen, inzet en integriteit.

Tijdens de bijeenkomst in grand café Meneer Frits werd tevens bekend gemaakt, dat D66-raadslid Jessica van Eijs het 'Talent van het Jaar' is. Zij is volgens de jury het laatste jaar 'als een komeet omhoog geschoten', wat zij zichtbaar maakt in haar bijdragen in het debat en hoe zij de onderwerpen Maatschappij en Cultuur behandelt. Haar stijl wordt geprezen: puur en eerlijk; een politiek belofte.

De stichting Raadslid van het Jaar kiest eenmaal in de vier jaar ook nog de 'Wethouder van deze Periode'. Voor die titel kwamen in aanmerking: Lenie Scholten (GroenLinks), Joost Helms (VVD) en Staf Depla (PvdA). De jury was vol lof over de drie genomineerden, maar koos uiteindelijk voor Lenie Scholten. In het rapport wordt ze een echte vakwethouder genoemd, die weet waar ze het over heeft. "Van meet af aan was ze van onbesproken kwaliteit. Ze toont leiderschap en heeft zonder noemenswaardige problemen met Wij Eindhoven een enorme verandering in gang gezet. Ze is deskundig en loodst lastige dossiers door de raad, die dubbel in de picture staan omdat het zaken betreft, die mensen rechtstreeks raken", aldus de jury. Scholten treedt in de voetsporen van Erik van Merrienboer, die de onderscheiding in 2009 in ontvangst mocht nemen.

 

Het was de zesde keer dat de stichting Raadslid van het Jaar deze verkiezing organiseerde. Doel ervan is het goede raadswerk positief in de schijnwerpers te zetten. Raadsleden worden beoordeeld op onder de volgende criteria: initiatief, bijdrage in het debat, zichtbaarheid in de stad en behaald resultaat.

Hier nog meer foto's van de Raadslid van het jaar verkiezing 2013

Lees meer...

Stemburo is gesloten !

Marco van Dorst (D66), Ferry van den Broek (VVD) en Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) zijn de 3 genomineerden voor de Eindhovense titel van Raadslid van het Jaar 2013. Voor de titel van talent van het jaar zijn Jessica van Eijs (D66) en Joost de Jong (VVD) de 2 genomineerden.

De stembus is gesloten en de stemmen worden nu geteld.
Op 17 december zal de uitslag bekend worden gemaakt in Grand Café Mijnheeer Frits !

Bekijk hier de foto's van de publieksavond in de Oude Rechtbank:

Lees meer...

Eindhovenaren kiezen Raadslid van het Jaar

Eindhovenaren kunnen de komende weken zelf bepalen wie ze dit jaar het beste gemeenteraadslid vinden: Marco van Dorst (D66), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) of Ferry van den Broek (VVD). Een jury van deskundigen wees dit drietal woensdag (20 november) aan voor de eindstrijd. Dat gebeurde tijdens een publieksavond in Oude Rechtbank. Inwoners van Eindhoven kunnen nu tot 14 december hun voorkeur kenbaar maken via www.raadslidvanhetjaar.nl. De stem dient vergezeld te gaan van een motivatie. Die kan namelijk beslissend zijn in de uiteindelijke keuze van de winnaar. Ook kan gestemd worden via Twitter en Facebook.

Tijdens dezelfde bijeenkomst is tevens vastgelegd welke raadsleden ditmaal mogen strijden om de titel 'Talent van het Jaar'. Hierbij kwamen Jessica van Eijs (D66) en Joost de Jong (VVD) als besten uit de voorronde. Ook hier bepaalt het publiek wie deze titel een jaar lang mag dragen.

De winnaars worden dinsdag 17 december bekend gemaakt, direct na afloop van de laatste raadsvergadering van dit jaar. Dat gebeurt rond 21.00 uur in grand café Meneer Frits aan de Markt. Het beste raadslid wordt de opvolger van PvdA'er Frank Depla en ontvangt de Jan van de Biggelaar Award, genoemd naar het in 2009 plotseling overleden raadslid. Ook is er een kunstwerk voor het Talent van het Jaar.
Bij die gelegenheid wordt tevens bekend gemaakt welke wethouder in de huidige raadsperiode het best heeft gefunctioneerd.

De organisatie van de verkiezing is in handen van de stichting Raadslid van het Jaar. Zij probeert langs deze weg het werk in de gemeenteraad in een positief daglicht te stellen. Raadsleden zijn immers het gehele jaar vele uren per week bezig met het behartigen van lokale belangen.

Levendige SPAM

Levendige SPAM met presentatie van de kandidaten Raadslid van het Jaar

Op zondag 17 november was het weer een uiterst geanimeerde SPAM waarbij naast de immer aan bod komende onderdelen cultuur en muziek ook het politieke item ditmaal stevig werd ingevuld, door de recentelijk gekozen kandidaten voor de titel  Raadslid van het jaar 2013 en talent raadslid van het Jaar 2013 zich te laten presenteren.

Drie swingende talenten te weten Jessica van Eijs ,Joost de Jong en Ernest Maas gaan uitmaken wie zich de opvolger mag gaan noemen van VVD-er Ferry van den Broek.

Bekende gezichten waren er te zien bij de 5 kandidaten voor de titel Raadslid van het Jaar want zowel Bianca van Kaathoven,  Karin Wagt, Marco van Dorst als Tom van den Nieuwenhuijzen waren ook voorgaand jaar in de race voor de titel.

In een rap tempo konden alle 8 potentials via een ‘pitch’  zich bekend maken en dat deden ze allen op een prima wijze.

Frank Depla gaf nog zijn ervaringen weer, wat het behalen van zo’n titel te weeg brengt en zette de ontwerper van de Jan van den Biggelaar Award, Peter Nagelkerke, nog even in de spots. Ondertussen zijn we benieuwd wie deze Award voor een jaar van hem mag overnemen.

Aanstaande woensdagavond om 20.30 uur (inloop vanaf 20.00 uur) zal middels een publieksavond in de Oude Rechtbank, Stratumseind, bekend worden welke 3 verder gaan en welke 2 talenten het onderling gaan uitmaken. Daarna kan het publiek de kandidaat van hun keuze invullen op o.a. de website raadslidvanhetjaar.nl of via de Facebookpagina Raadslidvhjaar.

Lees meer...

De genomineerden zijn bekend

Bianca van Kaathoven (SP), Karin Wagt (CDA), Ferry van den Broek (VVD), Marco van Dorst (D66) en Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) gaan de komende weken strijden om de Eindhovense titel ‘Raadslid van het Jaar’. Na een publieksavond en een stemming onder de bevolking wordt de uiteindelijke winnaar op dinsdag 17 december bekend gemaakt. Hij of zij wordt dan de opvolger van PvdA’er Frank Depla.

Het vijftal treedt zondag 17 november voor het eerst gezamenlijk naar buiten tijdens de maandelijkse talkshow SPAM in grand café Meneer Frits aan de Markt. Zij worden daar vanaf 12.30 uur aan de tand gevoeld door presentator Annemoon Langenhoff. Bij die gelegenheid worden ook de drie raadsleden gepresenteerd, die in aanmerking komen voor de titel ‘Talent van het Jaar’. Hierbij gaat het om: Jessica van Eijs (D66), Joost de Jong (VVD) en Ernest Maas (SP).

Drie dagen later - woensdag 20 november om 20.30 uur - staan de vijf raadsleden tegenover elkaar tijdens de publieksavond in de Oude Rechtbank aan het Stratumseind. Zij moeten dan aangeven waarom hij of zij de beste kandidaat is voor de titel. Bovendien moeten ze op specifieke vragen van de presentatoren Corrie de Leeuw (Eindhovens Dagblad) en Michel Bosgra (Studio040) duidelijk maken waar ze voor staan. Ook vanuit de zaal kunnen vragen gesteld worden. De genomineerden worden nauwkeurig gevolgd door een deskundige jury, die aan het eind van de avond beslist welke drie raadsleden doorgaan naar de eindstrijd. Eenzelfde procedure wordt gevolgd met de ‘Talenten’, waarvan er uiteindelijk één zal afvallen. Deze avond is voor iedereen vrij toegankelijk.

Daags na de publieksavond kunnen Eindhovenaren zich in de strijd mengen. Op de site www.raadslidvanhetjaar.nl kunnen zij hun stem uitbrengen op hun favoriete raadslid. De stem dient vergezeld te gaan van een motivatie. Ook via Twitter en Facebook kan de bevolking een voorkeur uitspreken. Eenzelfde procedure wordt vanaf 21 november van kracht voor het ‘Talent van het Jaar’.

bron: Raadslid van het Jaar

Jury Raadslid van het Jaar 2013

De jury voor de verkiezing Raadslid van het jaar 2013 is compleet en bestaat uit de volgende personen:

  • Ellen Albers (onderneemster, concept store Youarehere op kleine Berg)
  • Rob van der Ploeg (culturele ondernemer, Sectie C/ Smalle Haven)
  • Hans Matheeuwsen (hoofdredacteur Frits Magazine)
  • Maarten Hendriks (zakelijk directeur Founded by All, creative business hub Strijp-S)
  • Mario van Hamersveld (voorzitter jury)

bron: Raadslid van het Jaar

 

#raadslid040

Met de hashtag #raadslid040 kun je op de hoogte blijven via de social media, van alle laatste ontwikkelingen rondom het Raadslid van het Jaar verkiezing ! Ook zal deze hashtag erg belangrijk zijn wanneer je een stem gaat uitbrengen via Facebook of Twitter, maar je kunt binnenkort ook je stem uitbrengen via deze webiste, daar hoor je later meer over.

Wie wordt raadslid 2013 en beste wethouder?

Wie wordt de opvolger van Frank Depla als Raadslid van het Jaar? Die vraag wordt binnenkort beantwoord, als de inwoners van Eindhoven hun oordeel kunnen geven over het functioneren van de lokale volksvertegenwoordigers.

raadslidvanhetjaar2013Aan die stemming gaat een eerste selectie vooraf van de kanshebbers, die aangewezen worden door ambtenaren en politieke verslaggevers van de lokale media. Zij zijn inmiddels gevraagd om met hun voordracht te komen. De strijd zal dan gaan tussen vijf kanshebbers voor de titel Raadslid van het Jaar en drie kandidaten voor Talent van het Jaar. Medio november zullen de keuzes bekend gemaakt worden in de media en op zondag 17 november worden de genomineerden gepresenteerd tijdens de maandelijkse talkshow SPAM in grand café Meneer Frits aan de Markt.

Vervolgens houdt de organiserende stichting met medewerking van het Eindhovens Dagblad, Studio040 en de griffie van de gemeenteraad op woensdag 20 november een grote publieksavond in grand café Oude Rechtbank aan het Stratumseind. De genomineerden worden door deskundigen aan de tand gevoeld over onderwerpen, die te maken hebben met onder meer cultuur, economie en gewone stadse zaken. Aan de hand van hun presentaties en inhoudelijk debat bepaalt een jury uiteindelijk welke drie raadsleden en welke twee talenten doorgaan naar de publieksstemming, die op 21 november begint. Vanaf die dag kunnen Eindhovenaren via de site, Twitter of Facebook hun stem uitbrengen. De bekendmaking van de uitslag is op dinsdag 17 december, onmiddellijk na afloop van de laatste raadsvergadering van dit jaar. Die bijeenkomst wordt gehouden in een nog nader te bepalen gelegenheid.

MerrienboerDeze keer vindt ook de verkiezing plaats van de ‘beste’ wethouder van deze raadsperiode. De onafhankelijke jury gaat samen met politieke insiders op zoek naar kandidaten voor deze titel en zal uiteindelijk vaststellen wie deze periode de winnaar is. Hij of zij treedt dan in de voetsporen van Erik van Merrienboer.

Het is al weer voor de zesde maal dat in Eindhoven de verkiezing van ‘Raadslid van het Jaar’ wordt gehouden. De organiserende stichting wil daarmee bereiken, dat goed raadswerk positieve aandacht krijgt. De Eindhovense gemeenteraad bestaat uit 45 leden, verdeeld over elf fracties. In de strijd om de verkiezing van Raadslid van het Jaar wordt onder meer gekeken naar wie zich heeft onderscheiden door resultaat, inhoud, bijdrage aan debat, zichtbaarheid in de stad en effectiviteit? De winnaar mag zich de opvolger noemen van PvdA’er Frank Depla. Zijn voorgangers waren Arnold Raaijmakers ( PvdA), Maarten Houben (CDA), Renate Richters (GroenLinks) en Aline Zwierstra (VVD). Ferry van den Broek (VVD) werd vorig jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Voor deze titel komen alleen in aanmerking de raadsleden, die in 2010 voor het eerst zijn gekozen.

 Bron: Stichting Raadslid van het Jaar

Tijdsverloop :

Bekendmaking nominaties: 17 november : SPAM in Grand Café Meneer Frits
Publieksavond: 20 november : De Oude Rechtbank
Start publieksstemming: 21 november
Afsluitdatum: 14 december
Uitreiking: 17 december : Grand Café Mijnheer Frits