rvhj header

Eindhovenaren kunnen de komende weken zelf bepalen wie ze dit jaar het beste gemeenteraadslid vinden: Marco van Dorst (D66), Tom van den Nieuwenhuijzen (GroenLinks) of Ferry van den Broek (VVD). Een jury van deskundigen wees dit drietal woensdag (20 november) aan voor de eindstrijd. Dat gebeurde tijdens een publieksavond in Oude Rechtbank. Inwoners van Eindhoven kunnen nu tot 14 december hun voorkeur kenbaar maken via www.raadslidvanhetjaar.nl. De stem dient vergezeld te gaan van een motivatie. Die kan namelijk beslissend zijn in de uiteindelijke keuze van de winnaar. Ook kan gestemd worden via Twitter en Facebook.

Tijdens dezelfde bijeenkomst is tevens vastgelegd welke raadsleden ditmaal mogen strijden om de titel 'Talent van het Jaar'. Hierbij kwamen Jessica van Eijs (D66) en Joost de Jong (VVD) als besten uit de voorronde. Ook hier bepaalt het publiek wie deze titel een jaar lang mag dragen.

De winnaars worden dinsdag 17 december bekend gemaakt, direct na afloop van de laatste raadsvergadering van dit jaar. Dat gebeurt rond 21.00 uur in grand café Meneer Frits aan de Markt. Het beste raadslid wordt de opvolger van PvdA'er Frank Depla en ontvangt de Jan van de Biggelaar Award, genoemd naar het in 2009 plotseling overleden raadslid. Ook is er een kunstwerk voor het Talent van het Jaar.
Bij die gelegenheid wordt tevens bekend gemaakt welke wethouder in de huidige raadsperiode het best heeft gefunctioneerd.

De organisatie van de verkiezing is in handen van de stichting Raadslid van het Jaar. Zij probeert langs deze weg het werk in de gemeenteraad in een positief daglicht te stellen. Raadsleden zijn immers het gehele jaar vele uren per week bezig met het behartigen van lokale belangen.