rvhj header

De bevolking van Eindhoven heeft Tom van den Nieuwenhuijzen gekozen tot Eindhovens 'Raadslid van het Jaar'. De politicus van GroenLinks wist in deze strijd zijn collega's Ferry van den Broek (VVD) en Marco van Dorst (D66) voor te blijven. Als beloning ontving Van den Nieuwenhuijzen dinsdag 17 december de Jan van de Biggelaar Award, genoemd naar het in 2009 overleden PvdA-raadslid. Hij kreeg die uit handen van Frank Depla (PvdA), de winnaar van 2012.

In het juryrapport wordt gesteld, dat Van den Nieuwenhuijzen in korte tijd een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt, zowel als raadslid als commissievoorzitter. "Hij is gedreven, houdt vast aan zijn politieke principes en doelen. Hij heeft een goede dossierkennis en is zeer alert in het debat." Ook wordt hij geprezen om zijn communicatieve vaardigheden, empathisch vermogen, inzet en integriteit.

Tijdens de bijeenkomst in grand café Meneer Frits werd tevens bekend gemaakt, dat D66-raadslid Jessica van Eijs het 'Talent van het Jaar' is. Zij is volgens de jury het laatste jaar 'als een komeet omhoog geschoten', wat zij zichtbaar maakt in haar bijdragen in het debat en hoe zij de onderwerpen Maatschappij en Cultuur behandelt. Haar stijl wordt geprezen: puur en eerlijk; een politiek belofte.

De stichting Raadslid van het Jaar kiest eenmaal in de vier jaar ook nog de 'Wethouder van deze Periode'. Voor die titel kwamen in aanmerking: Lenie Scholten (GroenLinks), Joost Helms (VVD) en Staf Depla (PvdA). De jury was vol lof over de drie genomineerden, maar koos uiteindelijk voor Lenie Scholten. In het rapport wordt ze een echte vakwethouder genoemd, die weet waar ze het over heeft. "Van meet af aan was ze van onbesproken kwaliteit. Ze toont leiderschap en heeft zonder noemenswaardige problemen met Wij Eindhoven een enorme verandering in gang gezet. Ze is deskundig en loodst lastige dossiers door de raad, die dubbel in de picture staan omdat het zaken betreft, die mensen rechtstreeks raken", aldus de jury. Scholten treedt in de voetsporen van Erik van Merrienboer, die de onderscheiding in 2009 in ontvangst mocht nemen.

 

Het was de zesde keer dat de stichting Raadslid van het Jaar deze verkiezing organiseerde. Doel ervan is het goede raadswerk positief in de schijnwerpers te zetten. Raadsleden worden beoordeeld op onder de volgende criteria: initiatief, bijdrage in het debat, zichtbaarheid in de stad en behaald resultaat.

Hier nog meer foto's van de Raadslid van het jaar verkiezing 2013

 

 

foto's gemaakt door Peter Tops