rvhj header

Wie wordt de opvolger van Frank Depla als Raadslid van het Jaar? Die vraag wordt binnenkort beantwoord, als de inwoners van Eindhoven hun oordeel kunnen geven over het functioneren van de lokale volksvertegenwoordigers.

raadslidvanhetjaar2013Aan die stemming gaat een eerste selectie vooraf van de kanshebbers, die aangewezen worden door ambtenaren en politieke verslaggevers van de lokale media. Zij zijn inmiddels gevraagd om met hun voordracht te komen. De strijd zal dan gaan tussen vijf kanshebbers voor de titel Raadslid van het Jaar en drie kandidaten voor Talent van het Jaar. Medio november zullen de keuzes bekend gemaakt worden in de media en op zondag 17 november worden de genomineerden gepresenteerd tijdens de maandelijkse talkshow SPAM in grand café Meneer Frits aan de Markt.

Vervolgens houdt de organiserende stichting met medewerking van het Eindhovens Dagblad, Studio040 en de griffie van de gemeenteraad op woensdag 20 november een grote publieksavond in grand café Oude Rechtbank aan het Stratumseind. De genomineerden worden door deskundigen aan de tand gevoeld over onderwerpen, die te maken hebben met onder meer cultuur, economie en gewone stadse zaken. Aan de hand van hun presentaties en inhoudelijk debat bepaalt een jury uiteindelijk welke drie raadsleden en welke twee talenten doorgaan naar de publieksstemming, die op 21 november begint. Vanaf die dag kunnen Eindhovenaren via de site, Twitter of Facebook hun stem uitbrengen. De bekendmaking van de uitslag is op dinsdag 17 december, onmiddellijk na afloop van de laatste raadsvergadering van dit jaar. Die bijeenkomst wordt gehouden in een nog nader te bepalen gelegenheid.

MerrienboerDeze keer vindt ook de verkiezing plaats van de ‘beste’ wethouder van deze raadsperiode. De onafhankelijke jury gaat samen met politieke insiders op zoek naar kandidaten voor deze titel en zal uiteindelijk vaststellen wie deze periode de winnaar is. Hij of zij treedt dan in de voetsporen van Erik van Merrienboer.

Het is al weer voor de zesde maal dat in Eindhoven de verkiezing van ‘Raadslid van het Jaar’ wordt gehouden. De organiserende stichting wil daarmee bereiken, dat goed raadswerk positieve aandacht krijgt. De Eindhovense gemeenteraad bestaat uit 45 leden, verdeeld over elf fracties. In de strijd om de verkiezing van Raadslid van het Jaar wordt onder meer gekeken naar wie zich heeft onderscheiden door resultaat, inhoud, bijdrage aan debat, zichtbaarheid in de stad en effectiviteit? De winnaar mag zich de opvolger noemen van PvdA’er Frank Depla. Zijn voorgangers waren Arnold Raaijmakers ( PvdA), Maarten Houben (CDA), Renate Richters (GroenLinks) en Aline Zwierstra (VVD). Ferry van den Broek (VVD) werd vorig jaar uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Voor deze titel komen alleen in aanmerking de raadsleden, die in 2010 voor het eerst zijn gekozen.

 Bron: Stichting Raadslid van het Jaar