Overzicht van 2017

  De winnaars

  Rik Thijs opnieuw Eindhovens raadslid van het jaar

  rik thijs 400x533EINDHOVEN - Rik Thijs, Linda Hofman en Staf Depla kwamen maandag als grote winnaars uit de bus bij de verkiezing van het raadslid van het jaar in Eindhoven. Thijs opnieuw als beste raadslid, Hofman als talent van het jaar en Depla als beste wethouder tijdens de afgelopen raadsperiode.

  Hij was het de vorige keer al en hij is het deze keer opnieuw: raadslid van het jaar. Rik Thijs, fractievoorzitter van GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad werd in het stadhuis van Eindhoven maandagmiddag opnieuw op het schild gehesen. De jury roemde Thijs om zijn deskundigheid, dossierkennis en vanwege zijn rol in de debatten in de gemeenteraad.

  Het was maandag de tiende keer dat in Eindhoven de verkiezing van het raadslid van het jaar plaatsvond. Bij de onafhankelijke, in een aparte stichting ondergebrachte jury onder voorzitterschap van oud-raadslid voor Leefbaar Eindhoven Marcel van Bussel waren zo'n 800 stemmen binnengekomen: van politici, ambtenaren, journalisten en van maatschappelijk actieve Eindhovenaren.

  Talent
  De 800 stemmers riepen CDA-fractievoorzitter Linda Hofman uit tot talent van het jaar. Hofman wordt geprezen om haar leidende rol in de oppositie en omdat ze regelmatig via de media het debat opschudt.

  Vorig jaar was D66-raadslid Thomas Reijnaerts nog het Eindhovense talent van het jaar. Hij is inmiddels fractievoorzitter van zijn partij nadat Jessica van Eijs het Eindhovense stadhuis verruilde voor de banken van de Tweede Kamer in Den Haag. Van Eijs reikte maandag in Eindhoven namens de jury de bij de beide titels behorende trofeeën uit.

  Depla
  Een trofee was er maandag ook voor PvdA-wethouder Staf Depla. Hij werd uitgeroepen tot de beste Eindhovense wethouder van deze raadsperiode, vanwege de brede waardering en lovende reacties die de sociaal-democraat de afgelopen tijd ten deel vielen. Depla, oud-Kamerlid, maakte afgelopen zomer bekend dat hij een punt zet achter zijn politieke carrière. Hij keert na de verkiezingen in maart niet meer terug.

  Bron: ed.nl 08-01-2018 Hans Vermeeren

  U kunt niet meer stemmen

  Stemmen was mogelijk tot 14 december. De stemmen worden nu geteld.

  U kunt de uitslag verwachten op 8 januari 2018

  Wie wordt Raadslid van het jaar 2017?

  Drie maanden voordat er een nieuwe gemeenteraad wordt gekozen, moet eerst nog beslist worden wie hèt Eindhovense raadslid van 2017 is. Die keuze kan vanaf vrijdag 1 december mede gemaakt worden door de inwoners van Eindhoven. Zij kunnen hun stem uitbrengen op deze website. Dat moet uiterlijk 14 december gebeuren. Voor de titel ‘Raadslid van het Jaar’ komen alle 45 leden van de gemeenteraad in aanmerking. De stem dient vergezeld te gaan van een deugdelijke motivatie. Ook kan gestemd worden via Twitter en Facebook. Tevens kan uit de in 2014 aangetreden nieuwe raadsleden het ‘Talent van het Jaar’ gekozen worden. Iedereen mag bovendien aangeven wie de afgelopen vier jaar de beste wethouder was.

  Het is voor de tiende maal dat deze verkiezing plaats vindt. In 2016 werd Rik Thijs (GroenLinks) gekozen tot het beste raadslid. Het laatste Talent van het Jaar was Thomas Reijnaerts van D66. In de jury zitten vier voormalige raadsleden met een verschillende politieke achtergrond: Mary Fiers (PvdA), Anjo Breuers (Groen Links), Jos Peters (CDA) en Marcel van Bussel (Leefbaar Eindhoven), alsmede Remco van Dooren (voorzitter Dorpsraad Acht) en Bibliotheek-directeur Albert Kivits.

  Tegen het einde van een raadsperiode van vier jaar vindt ook de verkiezing plaats van de ‘beste’ wethouder. Dat geldt nu voor de jaren 2014-2018. Eindhovenaren bepalen samen met politieke insiders wie die titel verdient. Hij of zij treedt dan in de voetsporen van Lenie Scholten (2014) en Erik van Merrienboer (2010). Ook over deze verkiezing is alles te vinden op de site www.raadslidvanhetjaar.nl.

  De organisatie van de verkiezing is in handen van de stichting Raadslid van het Jaar. Zij probeert op die manier het werk in de gemeenteraad in een positief daglicht te plaatsen. Raadsleden zijn immers het gehele jaar vele uren per week bezig met het behartigen van lokale belangen. Voor de verkiezing van Raadslid van het Jaar, Talent van het Jaar en wethouder wordt vooral gekeken naar de manier, waarop de kandidaten zich het afgelopen jaar hebben onderscheiden: Hebben ze initiatieven genomen, hoe stonden ze in het debat en welke rol speelden ze in de richting van bewoners en organisaties?

  Voorafgaand aan de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op 8 januari wordt om 16:15 uur bekend gemaakt wie zich Raadslid van 2017 mag noemen. De winnaar ontvangt de Jan van den Biggelaar Award, genoemd naar het in 2009 plotseling overleden raadslid. Ook het Talent van het Jaar en de gekozen wethouder krijgen een plaats in de schijnwerpers.